Kysymyksiä ja vastauksia

Palvelut

Palveluiden käyttöönotto

 • Palvelut kuituliittymään tilataan suoraan palveluntarjoajalta. Palveluita avoimeen valokuituverkkoomme tarjoavat tällä hetkellä Anvia, Kuuskaista, Dynamo Net ja JNT. Katso palveluhinnasto täältä ».
 • Tieto palvelutilauksestasi tulee Sunetille automaattisesti, jonka jälkeen asentajamme on sinuun yhteydessä ja sopii kanssasi asennusajan.

Kuukausimaksut

 • Kuukausimaksuja (palvelumaksut ja Sunetin verkkomaksu) veloitetaan vain käytössä olevasta liittymästä. Mikäli valokuidun kautta ei ole käytössä mitään palveluita, ei myöskään verkkomaksua tarvitse maksaa. Verkkomaksu tulee maksettavaksi siinä vaiheessa kun liittymä aktivoidaan käyttöön.

Mitä teen, jos kuituliittymäni palvelut eivät toimi kunnolla?

 • Tarkista ensimmäisenä oman sisäverkkosi laitteet (ovatko johdot kiinni, tuleeko laitteisiin virtaa?). Usein vika voi korjaantua käynnistämällä laitteet uudestaan (kuitupäätelaite, wlan-tukiasema ja tietokone). On hyvä pitää laitteita virratta useamman minuutin ennen uudelleenkäynnistystä.
 • Jos yhteys ei vieläkään toimi, testaa yhteys mahdollisuuksien mukaan suoraan verkkokaapelilla kuitumuuntimesta (tai operaattoripäätelaitteesta). Näin pystyt rajaamaan vikaa talon sisäverkon laitteissa.
 • Mikäli yhteys ei lähde toimimaan tämänkään jälkeen, tee vikailmoitus puhelimitse omalle palveluntarjoajallesi. Kerro mahdollisimman tarkasti, milloin vika on ilmennyt ja mitä vika koskee. Tarvittaessa palveluntarjoaja välittää vian tiedot Sunetille.

Valokuituliittymä käytännössä

Mitä teen, kun olen kiinnostunut kuituliittymästä?

Internet myös ulkorakennukseen?

 • Kotitalouteen tuleva valokuituliittymä voidaan jakaa myös muihin talouden kiinteistöihin. Kiinteistöjen välimatkasta riippuen voidaan käyttää joko langatonta tekniikkaa, lähiverkkokaapelointia (max 100m) tai valokuitua rakennusten välillä.

Johtojen irrottaminen laitteista

 • Johtojen irrottaminen laitteista on suositeltavaa aina, kun ukkosta on ilmassa. Älä kuitenkaan irroita keltaista välikuitujohtoa, jota pitkin ukkonen ei voi tulla. Keltaisen johdon irrottaminen voi aiheuttaa ongelmia yhteyksissä. Kaikki muut johdot voit irrottaa (sähkö- ja ethernet-kaapelit). On kuitenkin hyvä jotenkin merkata, mistä on kaapelit irrottanut, jotta niiden takaisinkytkentä olisi helpompaa. Väärin kytketyt laitteet ovat kesäisin usein syynä Internetin toimimattomuuteen.

Asun kaukana keskustasta ja nykyinen Internet-yhteyteni ei toimi lähelläkään tilattua nopeutta. Onko tilanne sama valokuidun kautta?

 • Valokuidussa nopeus ei ole riippuvainen sijainnista. Liittymä toimii yhtä hyvin niin kaupungissa kuin syrjäisemmilläkin alueilla. Asiakas saa sijainnista riippumatta juuri sen nopeuden mitä on tilannut.

Verkkoon kytkettävissä olevat laitteet

 • Verkkoon liitettävien laitteiden määrä on lähes rajaton ja niitä tulee jatkuvasti lisää. Älypuhelimet ja tabletit saat kotona verkkoon wlan-yhteyden kautta. Uudet televisiot on myös usein mahdollista kytkeä verkkoon, jolloin saat lisää palveluita suoraan television ruudulle. Langaton verkkotulostin on helppo jakaa kaikkien kodin käyttäjien kesken. Kameroiden avulla lisäät talosi turvaa. 

Sisäverkkokaapelointi vs. langaton sisäverkko

 • WLAN-yhteydet toimivat pääsääntöisesti hyvin talon sisällä. Kuitenkaan ei kannata tuudittautua siihen, että pelkästään langaton yhteys riittäisi. Langaton yhteys on aina herkempi häiriöille ja se on usein jonkin verran hitaampi. Langattoman verkon nopeuteen vaikuttavat etäisyyden lisäksi esim. seinien materiaalit ja muut esteet. Verkkokaapeloinnilla saadaan sama nopeus jokaiseen talon nurkkaan ilman häiriöitä. 

Mikä on kuitumuunnin?

 • Kuitumuunnin asennetaan välikuitukaapelilla sisäpäätekotelon perään, ja se muuntaa kuidun kautta tulevan valon tietokoneiden ymmärtämäksi signaaliksi. Kuitumuuntimesta saa verkkokaapelilla yhteyden esim. yhteen tietokoneeseen, mutta sen perään voi verkkokaapelilla liittää myös langattoman tukiaseman, josta yhteyden saa useammalle laitteelle. 

Virustorjunta

 • Virukset ja muut haittaohjelmat eivät ole riippuvaisia siitä, miten koneesi on yhteydessä Internetiin. Tarvitset virustorjuntaa siis myös valokuituliittymässäsi. Jokaisessa tietokoneessa tulee aina olla asennettuna ajantasainen virustorjunta- ja palomuuriohjelmisto.

Sunetin kaapelit

Olen aloittamassa kaivuutyöt verkkonne alueella. Mistä saan tietoa kaapeleidenne sijainnista?

 • Tutustu yleisiin ohjeisiin televerkkokaapeleiden läheisyydessä työskentelystä ja kysy Sunetin kaapeleiden sijannista kaapelinäyttöpyyntölomakkeella. Katso lisää täältä ».

Kaivuutyöt omalla tontilla

 • Kaapelinäytön voi tilata kuka tahansa. Jos teet kaivuutyötä verkkomme alueella tai jopa omalla tontillasi, voit tilata Sunetilta kaapelinäytön. Kaapeleiden sijainti pystytään tarkistamaan kaapelitutkalla. Näyttö on maksuton, kun tilaus tehdään kolme työpäivää ennen näyttöä.

 

Yhteistyössä

Elisa Kuuskaista